Du vil egentlig gerne være træner, men ved ikke lige hvor du skal starte. Vi hjælper dig! I denne ”Time-out!”-artikel afliver vi ”træner-myterne”, og hjælper dig godt i gang.
Der er mange myter og påstande forbundet med det at blive træner. Vi sætter fokus på et par af dem her:
4 misforståede påstande om at starte en trænerkarriere
”Jeg er ikke selv god nok til at udøve sporten”
Den myte skal vi have aflivet med det samme! Det at være god til en sportsgren betyder ikke altid, at man er god til at formidle og lære fra sig. Der er utallige af eksempler på dygtige trænere, som bare har en fantastisk forståelse for spillet/sporten, og det at være en god leder men aldrig har været professionel eller spillet selv. Har du lysten og en lille træner i maven, er det bare at komme i gang!
”Det koster for mange penge at blive træner”
DGI, DIF og forbundene i de enkelte sportsgrene har altid et bredt udvalg af kurser alt efter på hvilket niveau du er i din trænerkarriere. Er du medlem af en klub, vil klubben typisk betale for dig, da de får tilskud til at uddanne trænere.
”Jeg er bange for, at det tager for meget af min tid”
Det at være træner i en klub, kan være en tidssluger, ja! Men er du godt forberedt og klædt på til jobbet, så er du godt hjulpet på vej! De utallige trænerkurser, du kan komme på, vil altid hjælpe dig i gang med at strukturere din sæsonplan, så du ikke skal kæmpe med det inden hver enkelt træning.
”Der er ikke nogen penge i det”
I Danmark er det meget afhængigt af, hvilken sportsgren du er træner i. For nogen kan trænerjobbet være et supplerende job til SU’en, for andre en indkomst nummer to. Det er dog ikke primært for pengene, at du skal blive træner. Men mere for den fantastiske erfaring og de oplevelser, du får.
Sådan kickstarter du din trænerkarriere
Det er selvfølgelig en stor fordel hvis du har dyrket sporten og har et godt kendskab til den sportsgren, du ønsker at være træner i.
Men… uanset om du er rutineret eller helt ny i sporten, er det absolut bedste sted at starte ude i en af de mange sportsforeninger, vi har i Danmark. I øjeblikket er trænere en mangelvare i klubberne! Kontakt din lokale klub, og undersøg hvad du kan gøre for at blive træner hos dem. Du kan også gå ind, på jobopslagene i SPORTCOACH, og se om der er nogle klubber i dit lokalområde der søger en træner. Måske kan I sammen finde ud af, hvilket kursus du skal på, for at få de rette kompetencer til stillingen.
Både DGI og DIF har et meget bredt udvalg af trænerkurser - lige fra hvordan du træner nybegyndere til eliten.
Du kan læse mere på deres hjemmesider på DGI.dk og DIF.dk